recepten

 

oesterzwam onderaanOESTERZWAMSOEP
Benodigdheden
500 gr oesterzwammen, 1 ajuin, 1grote wortel, 2 liter water, 2 blokjes kippenbouillon, 100 gram boter, 100 gram bloem, lookolie, kruiden naar eigen   smaak.
Bereiding
In 2 liter water de ajuin, de wortel, de steeltjes van de zwammen en
150 gram van de zwammen laten koken. Voeg de blokjes kippenbouillon en laat de groenten gaar koken.
Ondertussen snij je overgebleven oesterzwammen in kleine stukjes en laat ze bruin bakken in een hete pan met wat lookolie.
Als de groenten gaar zijn giet je de bouillon door een zeef, de oesterzwammen pureer je met een mixer. De overige groenten doen we weg.
Maak met de boter, bloem en een deel van de bouillon een roux.
De rest van de bouillon doe je bij onze roux en laten we even doorkoken waarna we de gepureerde oesterzwammen bijvoegen. Kruiden met peper en zout.
We nemen de pot van het vuur en voegen tot slot de gebakken stukjes oesterzwammen bij de soep. Even doorroeren en serveren met een stukje getoast brood.

GEPANEERDE OESTERZWAMMEN
Benodigdheden : oesterzwammen, ei, (kruiden)paneermeel, olijfolie of boter

Bereiding
Het ei loskloppen en de oesterzwammen er goed in wentelen, daarna de zwammen in het paneermeel draaien en bakken in een pan met hete boter of olijfolie.

Tip : gooi het paneermeel in een plastiekzak samen met de oesterzwammen en schud hiermee. Zo zijn alle zwammen mooi bedekt met het paneermeel.

PASTA MET OESTERZWAMMEN EN MASCARPONE
Benodigdheden
pasta naar keuze (spaghetti, noedels spirrelli’s enz..), overschotjes van varkensvlees, kip of andere vleessoorten, 250gr oesterzwammen, 250 gr mascarpone, 1sjalot, 1 ajuin, 1 teentje knoflook, 150 gr spekblokjes, olijfolie, witte wijn.

Bereiding
Kook de pasta. Snij ondertussen de groenten fijn en het vlees in kleine blokjes. Laat de spekblokjes bakken in olijfolie; als ze bruin zijn voeg je er de ajuin, de sjalot, de oesterzwammen en de knoflook bij. Na een paar minuten voeg je er het vlees bij. Als het vlees goed is opgewarmd roer je er de mascarpone onder.
Het geheel kan je aanlengen met een scheutje witte droge wijn. De deegwaren afgegieten en laten schrikken onder de koude kraan.
Op een bord schik je de deegwaren en overgiet ze met de mascarponesaus. Een lekker glaasje droge witte wijn maakt het geheel af.

 

OESTERZWAMMEN MET KRUIDEN- OF LOOKBOTER EN SPEK op de BBQ
Benodigdheden
per persoon :1grote oesterzwam, reepjes gerookt spek, kruiden- of lookboter

Bereiding
Wrijf de oesterzwammen in met de kruiden- of lookboter en omwikkel ze met het spek. Leg ze tussen een rooster en laat op een zacht
vuurtje gaar worden. Dit gerecht kan je serveren als groente of als voorgerecht.

OESTERZWAMMEN IN PAPILLOT op de BBQ
Benodigdheden
Ajuin of sjalot, oesterzwammen, scampi of vis naar keuze, olijfolie, witte wijn, room, kruiden naar eigen smaak, alluminumfolie voor de papillot.

Bereiding
Snipper de ajuin of sjalot en de oesterzwammen fijn.
Leg op een groot stuk zilverpapier (neem dit tamelijk groot) enkele scampi of een stuk vis naar keuze. Leg hierop de gesnipperde ui/sjalot en de oesterzwammen. Kruiden naar keuze. Sluit het zilverpapier door de randen zeer goed (verschillende malen) dicht te draaien maar laat één zijde open.
Nu kan je voorzichtig een beetje olijfolie, een scheutje witte wijn en een beetje room in de papillot gieten. Je draait nu het laatste stukje van de papillot dicht. Zachtjes laten gaar worden op een niet te hard vuur, nu ontstaat er een soort stoomoventje in de papillot. Opdienen met stokbrood en een glas witte wijn.
Zeer lekker als voorgerecht en het begin van een geslaagde barbecue.

suggestie : de oesterzwammen kan je ook door andere soorten paddenstoelen vervangen